House of Spread / FORM | Kouichi Kimura

first_imgCopyAbout this officeFORM | Kouichi KimuraOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesJapanPublished on March 22, 2010Cite: “House of Spread / FORM | Kouichi Kimura” 22 Mar 2010. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – Talis SVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ Solid ColorPartitionsSkyfoldRetractable Walls – Stepped & Sloped SpacesDining tablesZeitraumWood Table – TautBathroom AccessoriesBradley Corporation USARoll Towel Dispenser – Electronic TouchlessWoodLunawoodThermowood FacadesAluminium CompositesSculptformClick-on Battens in Victoria GardensMetal PanelsLongboard®Metal Ceilings – DauntlessWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsPerforated Facade PanelFiber Cements / CementsDuctal®Rainscreen Cladding Panels for Lightweight Facades in Apartment BlockBricksAcme BrickModular Size BrickMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Houses Japan “COPY” Year:  Area:  707 m² Year Completion year of this architecture project Save this picture!©  Takumi Ota+ 18 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/53063/house-of-spread-form-kouichi-kimura Clipboard “COPY” Photographs Architects: FORM | Kouichi Kimura Area Area of this architecture project House of Spread / FORM | Kouichi KimuraSave this projectSaveHouse of Spread / FORM | Kouichi Kimura ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/53063/house-of-spread-form-kouichi-kimura Clipboard ArchDaily CopyHouses•Japan 2010 House of Spread / FORM | Kouichi Kimura Photographs:   Takumi OtaText description provided by the architects. This is the house for a couple aged 30-something. When I began to design the house, the client requested that the living room should be connected to a Japanese room, and that a Buddhist altar be appointed in the Japanese room. Save this picture!©  Takumi OtaThese two requests strongly reminded me of the “Japanese” space, which has become a starting point to make the entire concept of the architecture and to design this house. To make good use of benefit of the spacious site, we planned a one-storied building that surrounds a courtyard. For a Japanese-style space in which to appreciate the garden, the flat building reflects aesthetic values of the Japanese. Save this picture!©  Takumi OtaWe avoided the living room and Japanese room from being faced with the courtyard, which only allows indirect light to reach these rooms. The spaces therefore become dim, imparting “Japanese” taste. This also produces expectation for the sunlit courtyard. You can feel brightness of the courtyard only when you get to the dining room beyond the living room. Save this picture!©  Takumi OtaIn contrast, the dining room, bed rooms, and bath room are faced with the courtyard, taking in plenty of sunlight. The courtyard, which looks like abstraction of the Japanese garden, features the carefully positioned natural rock and the tower that rises vertically from the exterior wall. Save this picture!©  Takumi OtaThese two elements are intended to gather the line of sight of people in the room, and thus to keep their attention away from the mundane landscape expanding outside the architecture. For this house, the relation between the courtyard and each room has been carefully considered to determine the position. Save this picture!©  Takumi OtaThe flow lines from the courtyard spread the “Japanese” spaces around the architecture that involves various feelings inside.Save this picture!©  Takumi OtaProject gallerySee allShow lessResidence / NeoStudio ArchitekciArticlesWallis Annenberg center for the Performing Arts / SPF:aArticles Share Projectslast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *