Apartment Building in Deinokratous Street, Athens / Giorgos Ag…

first_imgCopyApartments•Athens, Greece 2013 Apartments Save this picture!© H. Louizidis+ 34 Share Apartment Building in Deinokratous Street, Athens / Giorgos Aggelis photographs:  H. LouizidisPhotographs:  H. LouizidisConstractor:Stepsis ateCollaborator:Magda Habaloglou, ArchitectDesign Team:Anthi Verykiou Charis Laspas, Daphne Karaiskaki, Sofia KondyliaCity:AthensCountry:GreeceMore SpecsLess SpecsSave this picture!© H. LouizidisRecommended ProductsDoorsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Entice Series Entrance SystemMetallicsSculptformClick-on Battens in Ivanhoe ApartmentsDoorsAir-LuxPivoting DoorFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel NaturaText description provided by the architects. The apartment building lies on a sloping site that faces onto three streets and is comprised of 5 stories with apartments, a pilotis and 4 underground levels ― 1900m².Save this picture!Floor PlanThe major compositional issue was that of inhabiting the city through an investigation of the building type of the polykatoikia, i.e. the Greek apartment building. By avoiding morphological, conceptual, technological and other embellishments – instead focusing on abstraction and economy in respect to architectural ideas and their design and practical application on paper and on site – an attempt was made to redefine architecture as an individual as well as a collective social commodity, since it pertains to both the formation of private space as well as space collectively inhabited.Save this picture!© H. LouizidisThis was the reason an apartment building as type was sought an “element” within the broader unit which is the city; an apartment building-type, not as an “ideal model” for overall application, but as a contribution to a broader and common speculation.Save this picture!Floor Plan A typical commercial apartment building, even as the exclusive result of technical and financial considerations laid down by the residential market, sets by itself a typology, which requires some analysis and which may convey certain useful conclusions. This becomes possible since, even with all the mishmash of buildings, one can still discern the architectural standard of an abruptly-halted and flawed “architectural spring” of the 1930s and, mainly, the 1960s. The connection with this standard model was the starting point of the study.Save this picture!© H. Louizidis• Expressing the concept and purpose of architecture as being a “vessel for Life” and not as a fleeting lifestyle;• Formulating this concisely through the basic representational means, primarily the floor-plan and the section, but also as abstract ideogrammatic inscriptions, as ideograms;Save this picture!Section• Structural stability;• A simple, dense and clear-cut form, which can be subdivided in parts or repeated in multiples;•  Articulating the building in a constructivist manner, distinguishing between weight-bearing structure and filling agents;Save this picture!© H. Louizidis•  Organising space, the exterior and more particularly the interior, with economy constantly referencing a simple, anti-authoritarian, anthropocentric, collective way of life;• A multifunctional, unified, flowing, interior common area, in combination with the minimal, strictly private space, of the “roomSave this picture!Detail• Economy in the creation of form.These issues of “type” constituted the general regulatory framework within which this study was pursued.Save this picture!© H. LouizidisWithin this context, an attempt was made to preserve and strengthen the continuity of the city and to incorporate within it the new apartment building (aesthetically, structurally and functionally). An expression of this continuity is the free access, semi-public passage, which runs through the pilotis and connects the building to the movement network of the city. It is an open uphill pedestrian path. At the same time this “passage” can also be utilised as a collective meeting place, where residents can linger or pass through. Thus, the building adapts to the ground, taking in the incline within its section.Save this picture!© H. LouizidisThe same happens with the formation of the external facades through equipping them with environmentally beneficial special machine-operated awnings. The sturdy, chthonic construction of the load-bearing structure of reinforced concrete, combined with this light, modern technological system, created a fertile counterbalancing pairing, which thus enhanced both.Save this picture!© H. LouizidisAnother element of the central concept is also the composition of the construction structure of the building in terms of the logic of a Lego set.  It can be completed gradually over time, in independent “layers”, each distinct from the other, thus facilitating the stages of construction, as well as the process of repairing or changing them. Save this picture!© H. LouizidisThe weight-bearing structure is organised on a grid of concrete walls and columns while the floor plan is in zones. The large zone is constituted of walls and delineates the more stable (stairwell, bathrooms) and protected areas (living rooms). The smaller, with the columns and the in-fill materials, is the more flexible part, and delineates the smaller areas (rooms, kitchens, semi-outdoor areas) and/or extensions of the living rooms. Thus, the building’s compositional structure with its added zone functionality and the permeability of axis and movement of the load-bearing system, provides the possibility of alternative configurations of the floor-plan on each level, depending on the topography (slope of the site, view), planning code restrictions, the residents’ space requirements and so forth.Save this picture!© H. LouizidisFinally, as a result of the “Lego” rationale, the idea makes it possible for this basic type to adapt to various cost possibilities, construction systems, materials etc, all of which however, despite their differences, constitute products of the same ancestry.Save this picture!© H. LouizidisBrief analysis of sustainable aspectsDuring the design process, the erosion of the mass of the building, from the void in the midst of the pilotis and from the intervening covered open spaces and balconies, in combination with the small width of the building defined its bioclimatic behavior. Taking this into consideration, we sought to include through openings on the north-south axis that would naturally cool each apartment individually as well the individual spaces of the apartments, wherever possible. This cooling effect is further assisted by the microclimate created by existing perimeter planting in the verges/yards of the ground-floor stations, but also from the presence of water in the small swimming tank on the building terrace.Save this picture!© H. LouizidisSun shading for the building’s spaces is achieved by fitting metal frames to the balconies / glare shields, which support a system of textile shades, that can move vertically and extend horizontally, in combination with the application of a system of moveable louvre blinds on an aluminium door and window frame with a low emissivity glass.Project gallerySee allShow lessAD Round Up: Classics in BrickArchitecture NewsIn Residence: Xavier CorberoVideosProject locationAddress:Kolonaki, Athens 106 75, GreeceLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Year:  “COPY” Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/591616/apartment-building-in-deinokratous-street-athens-giorgos-aggelis Clipboard CopyAbout this officeGiorgos AggelisOfficeFollowProductsGlassSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsAthensMies van der Rohe AwardHousingResidentialGreecePublished on January 30, 2015Cite: “Apartment Building in Deinokratous Street, Athens / Giorgos Aggelis” 30 Jan 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogVentilated / Double Skin FacadeTechnowoodProfile Façade SystemGlassMitrexSolar PanelsMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel PicturaCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemConcreteKrytonSmart ConcreteSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – B-ClassMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Stainless Steel FinishesWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityChairsSellexChair – IrinaBathroom FurnitureKaleBathroom Cabinets – ZeroMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Area:  2000 m² Area:  2000 m² Year Completion year of this architecture project 2013 “COPY” Greece Photographs ArchDaily Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/591616/apartment-building-in-deinokratous-street-athens-giorgos-aggelis Clipboard Architects: Giorgos Aggelis Area Area of this architecture project Apartment Building in Deinokratous Street, Athens / Giorgos AggelisSave this projectSaveApartment Building in Deinokratous Street, Athens / Giorgos Aggelislast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *