Woodland Residences / Derrington Building Studio

first_imgArchDaily GreenTex Builders Contractor: CopyAbout this officeDerrington Building StudioOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousingAustinUnited StatesPublished on October 12, 2015Cite: “Woodland Residences / Derrington Building Studio” 12 Oct 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BronzeBathroomsGeberitBathroom Series – ONESkylightsLAMILUXGlass Skylight F100 CircularMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassAluminium CompositesAmerican MetalcraftAluminum Panels – Decorative Fencing for BridgesPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsWater Facade PanelDoorsLinvisibileLinvisibile Concealed Sliding Door | MareaWall / Ceiling LightsiGuzziniExterior Light – WalkyWoodPlycoWood Boards – Birch LaserplyMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Projects “COPY” Houses Woodland Residences / Derrington Building Studio Architects: Derrington Building Studio Year Completion year of this architecture project CopyHouses, Housing•Austin, United States Year:  Woodland Residences / Derrington Building StudioSave this projectSaveWoodland Residences / Derrington Building Studio Year:  2015 photographs:  Craig WashburnPhotographs:  Craig Washburn Save this picture!© Craig Washburn+ 31 Share “COPY” 2015 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/775033/woodland-residences-derrington-building-studio Clipboard Developer/Design Director:GHB3, George BlumeEngineer:JM StructuralLandscape Designer:Casey BoyterCity:AustinCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Craig WashburnRecommended ProductsMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapFiber Cements / CementsULMA Architectural SolutionsPaper Facade Panel in Leioa School RestorationMetallicsSculptformClick-on Battens in Ivanhoe ApartmentsFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel NaturaText description provided by the architects. Woodland is a small residential community nestled among a grove of large trees in a neighborhood that is just minutes outside of downtown Austin, Texas. The development started with a simple program of four houses, but quickly became complex through the site’s general conditions and restrictions. Unusual property lines, a steep bluff, and an abundance of old-growth trees squeezed the buildable area for the project. This, in turn, presented privacy and view concerns given the close proximity of each house to the surrounding trees, as well as one other. Along with these issues, permitting violations from a previous owner had to be overcome.Save this picture!© Craig WashburnSave this picture!Site PlanSave this picture!© Craig WashburnRather than seeing these challenges as problematic, Derrington Building Studio chose to embrace the issues and allowed the constraints to influence the design.  The result produced a unique experience that provides both ample space, and a sense of privacy for each dwelling, while weaving between the trees and their roots.  The windows were carefully placed to maximize indirect light and views of the surrounding greenery, while also minimizing less desirable lines of sight.Save this picture!© Craig WashburnThe material palette for the project was selected based on a simple aesthetic and an appreciation of economy and durability. Tall, pre-manufactured windows are arranged in vertical bands within each dwelling to accentuate the height of each space and capture framed views.  White-painted gypsum walls sit atop an exposed concrete retaining wall that submerges one house waist-deep into the site, creating a novel sense of privacy.  This design choice also prevents the home from becoming an imposing structure which looms over the landscape. The white cement board exterior elevations are intended to be a clean backdrop to the organic and unrestrained vegetation on the site.  The development forms a unified and intriguing community of dwellings that create a backdrop for the surrounding trees, while also utilizing them to offer a wooded reprieve from a busy city life.Save this picture!© Craig WashburnProject gallerySee allShow lessN Tower Garden / namuarchitectsSelected ProjectsGallery: OMA’s Garage Museum of Contemporary Art Photographed by Laurian GhinitoiuArchitecture News Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/775033/woodland-residences-derrington-building-studio Clipboard Photographs United Stateslast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *